120747098_347707889900353_62312229901605

Maandag 28 september 2020, 18u15 ... dit is het moment dat wij een telefoontje kregen van onze huisarts dat we met onze oudste dochter naar het spoed moesten gaan wegens zeer verontrustende waarde in haar staaltje.

Amper 2uur later kregen we het verdict, Hayle heeft diabetes type 1. Er ging zoveel door ons heen, maar het eerste gevoel was schuldgevoel. Want ja suikerziekte creëer je toch zelf? Dat dachten we, ... maar dit was dus alles behalve waar!

 

Elke dag leerde we nieuwe dingen over diabetes type 1. Het komt niet door een ongezonde levensstijl, want een gezonde leefstijl heeft Hayle zeker wel, maar is een stofwisselingsziekte waarbij haar pancreas gewoon stopt met insuline te maken. Hayle was al zolang aan het lijden, maar haar klachten lieten bij ons zeker niet het belletje van suikerziekte rinkelen. Bij opname bleek ze al minstens 8kilo afgevallen te zijn en was ze ondanks de gigantische hoeveelheden drinken, al serieus uitgedroogd te zijn.
 

Toen ik in contact kwam met ouders van lotgenootjes is er mij één ding zeker bij gebleven "Hayle heeft diabetes, maar Hayle is niet diabetes"  eerst snapte ik dit niet, maar naarmate ik hierover nadacht is het inderdaad wel zo. Hayle is nog steeds Hayle, alleen heeft zij een extra superkracht nodig om te kunnen stralen in deze wereld!

Naarmate we dit aan onze vrienden en familie vertelde, hoe vaker we de reacties kregen "dronk ze dan zoveel cola en snoepte ze zoveel?", "oh spuiten en klaar", "ah ja dat komt ervan van dat snoepen", "zo erg is dat toch niet diabetes", "beetje op haar eten letten en dat komt wel goed". 

Hoe langer hoe meer werden wij deze opmerkingen zat, en ik zou niet Cindy zijn als ik hier niet creatief een oplossing wil voor zoeken om alle vooroordelen en foute gedachtgangen over diabetes type 1 uit de wereld te verbannen. En toen ontstond project "Type One-derfull".

Type One-derfull zal o.a. een fotoproject zijn die ik wil promoten binnen België en Nederland, ik wil de kracht van de  baby's, kinderen, tieners, volwassenen, oudjes...  laten zien, want deze mensen hebben niet gekozen om anders te zijn, maar ze kiezen er wel voor om sterk te zijn!

Samen met andere vzw's en organisaties zal ik er alles aan doen om de Taboo's, vooroordelen & foute informatie te laten verdwijnen!

Ken jij iemand met diabetes Type 1? Of wil je dit project steunen? Volg de facebookpagina